T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KONYA / KARATAY - Hacıveyiszade Anadolu İmam Hatip Lisesi

Haberler

Mrt

Denemelerde ilk 20'ye giren öğrencilerimizle iftar yaptık. 

Mrt

Celaleyn tefsiri okumalarımızı ve iftarımızı Timav'da yaptık. Öğrencilerimiz için farklı bir mekanda gerçekleştirdiğimiz okumalarımız hoş bir anı oldu. Ayrıca Timav'a ev sahiplikleri için teşekkür ederiz. 

Mrt

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma programı düzenlendi. Programda Timav'dan Mehmet Erdoğdu ve emekli öğretmen Şükrü Aslan öğrencilerimize unutulmaz anlar yaşattı. Kendilerine teşekkür ederiz. Bu vesileyle bir kez daha şehitlerimizi rahmetle anıyoruz.

Mrt

Okulumuzda 40 hadis ezberleme yarışması düzenlendi. Öğrenciler hadisin Arapça ve Türkçe metnini ezberleyerek yarışmaya katıldılar. Telaffuz, imla, vurgu ve tonlamalara göre yapılan puanlamalar sonucunda;

  1. Abdulcevad Ferraç
  2. Abdülgani Hatib
  3. Selim Eren Taşkın oldu. Öğrencilerimizi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

Mrt

Şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Çanakkale'de bir destan yazan şehitlerimizin fedakarlıklarına layık olabilmek dileğiyle... ÇANAKKALE GEÇİLMEZ!

Mrt

Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından yapılan merkezi dil sınavında 'Gofteguye Farsi' (Farsça Konuşma Sınavı) yapıldı. Okulmuz öğrencileri kendilerine ayrılan sürede online olarak sınava girdiler. Öğrencilerimizin başarılarının devamını dileriz.

Mrt

Mrt

Mustafa Koruyucu hoca ile Kapu Camii derslerine okulumuz öğrencileri de katılım gösteriyor. Bu mübarek ayın feyzinden en güzel şekilde faydalanmak dileğiyle...

Mrt

Okulumuzda 12 Mart İstiklal Marşı'nın kabulünün yıldönümü için tiyatro kulübümüz tarafından program düzenlendi. Tiyatro, koro dinletisi ve edebiyat öğretmeni Muhammed Aydın'ın konuşması sonrasında öğrenciler Mehmet Akif Ersoy'u bir kez daha anmış oldu. Bizde bu vesileyle kıymetli şairimizi rahmetle yâd ediyoruz.

Mrt

İSTİKLAL MARŞININ KABULÜ 12 MART 1921

İstiklal Marşımız, yurdumuzun düşman işgaline uğradığı felaket günlerinde hazırlandı. Saldırgan düşmana karşı Anadolu'da tutuşan heyecanı koruyacak; vatan sevgisini ve inancı canlı tutacak bir marşın hazırlanması düşüncesi, Genel Kurmay Başkanı İsmet (İnönü) Paşa dan geldi.

İsmet İnönü böyle bir marşın Fransız ordusunda mevcut olduğunu ve bizim ordumuz için de faydalı olacağını Milli Eğitim Bakanlığına iletti. Milli Eğitim Bakanlığı da bu düşünceyi benimseyip bir yarışma düzenledi. Beğenilen güfte için 500 lira ödül verilecekti. Yarışma için 734 şiir gönderildi. Bir kurulca bunlar titizlikle incelenip 6 tanesi ayrıldı. Ama hiçbiri beğenilmedi; marş olacak değerde bulunmadı.

O zaman Burdur Milletvekili olan Mehmet Akif'in para ödülünden rahatsızlık duyduğu için yarışmaya katılmadığı öğrenildi. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi şairin Meclis'teki sıra arkadaşı Balıkesir Milletvekili Hasan Basri Bey'in yardımını istedi.

Hasan Basri Bey bundan sonrasını şöyle anlatıyor:
Akif Bey'in yanımda olduğu bir zaman,elime bir kağıt parçası alarak,onun dikkatini çekecek bir tarzda yazmaya başladım.

Ne yazıyorsun?

Marş…İstiklal Marşı yazıyorum.

Yahu sen ne adamsın? Seçilecek şiire para ödülü verileceğini bilmiyor musun? İçinde para olan bir işe nasıl katılıyorsun?

Yarışma kaldırıldı? Seçilecek şiire ne para verilecek, ne de her hangi bir ödül. Milli Eğitim Bakanı bana güvence verdi.

Ya, o halde yazalım.

İşte böylece yazılmaya başlanan ve 48Saattebitirilen İstiklal Marşı, imzasız olarak Milli Eğitim Bakanlığının seçici kuruluna sunuldu. Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi, daha önce seçilen 6 şiirle birlikte yeni şiiri Ordu Komutanlarına gönderdi. Onlardan, şiirlerin askerlere okunmasını, beğenilenleri sıralamalarını istedi. Komutanlar, kısa sürede sonucu bildirdiler: Hepsi de Mehmet Akif'in şiirini birinci sıraya almıştı. Bundan sonraki iş, İstiklal Marşı'nın T.B.M.M'ne getirip kabul ettirmekti. Marş, ilkin Meclis'in 1 Mart 1921 günü yaptığı ikinci oturumunda ele alındı.Başkan Mustafa Kemal'in söz vermesi üzerine Hamdullah Suphi kürsüye gelerek, sık sık alkışlarla kesilen şiiri okudu ve son seçimin Meclis'e ait olduğunu söyledi. O gün oylama yapılmadı. Şiirle ilgili konuşmalar ve oylama, Meclis'in 12 Mart 1921 günü öğleden sonraki oturumunda yapıldı. Bazı milletvekilleri, bir komisyon kurularak şiirin yeniden incelenmesini, bazıları da hemen görülüp karara bağlanmasını istediler. Uzunca tartışmalardan sonra, şiirin kabulü için verilen 6 önerge benimsendi ve İstiklal Marşı çoğunlukla kabul edildi.

Şiirin bestelenmesi için açılan ikinci yarışmaya 24 besteci katıldı. 1924yılındaAnkara'da toplanan seçici kurul, Ali Rıfat Çağatay'ın bestesini kabul etti. Bu beste 1930 yılına kadar çalındıysa da 1930 da değiştirilerek Cumhurbaşkanlığı orkestrası şefi Osman Zeki Üngör'ün 1922 de hazırladığı bugünkü beste yürürlüğe kondu. Marşın armonilenmesini Edgar Manas, bando düzenlemesini İhsan Servet Künçer yaptı.

 

Mrt

Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden kurtuluş olan Ramazan-ı Şerif milletimiz, İslam alemi ve tüm insanlık için hayırlara vesile olsun.

Mrt

Bilge Okumalar Grubu 'Simyacı' kitabının analizi vesilesiyle Recep Gençoğlu ile buluştu. Kitaba dair güzel bir söyleşi gerçekleştiren hocamıza teşekkür ederiz.

Mrt

Öğrencilerimiz Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen "Haydi Oyna Bakalım" il finallerinde ilk turu geçerek çeyrek finalde yarışmaya hak kazandı. Deprem konulu "Nilüfer Apartmanı" isimli oyunu sahneleyen okulumuz öğrencileri jüri tarafından yapılan değerlendirme sonucu bir üst tura çıktı. Öğrencilerimizi tebrik ederiz.

Mrt

10. sınıf öğrencilerimiz "Ulu Çınarın Gölgesinde" projesi kapsamında büyükleri ile buluştu. Meram Emekliler Lokalinde gerçekleşen programda büyükler tecrübelerini gençlere aktarma fırsatı buldu. Okulumuz öğrencileri ise ait oldukları geleneğin değerlerini öğrenmek için bir adım daha attılar.

Mrt

11. sınıflar için Hedef Yks 2025 veli bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda Yks hazırlık sürecine dair bilgiler aktarıldı. Toplantıya katılım gösteren değerli velilerimize teşekkür ederiz.